1956-os emlékmű átadás

Június 14-én átadtuk a felújított 1956-os emlékművet, elhelyezve az emlékezés és a büszkeség koszorúját az emlékmű talapzatán.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára meghirdetett Emlékévben az 1956-os Emlékbizottság több konstrukció keretében fogadott pályaműveket. Biri Község Önkormányzata az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek, hőseinek és áldozatainak közterületi emlékműveket, emlékhelyet állítani kívánó „Büszkeségpont” elnevezésű pályázati lehetőséget választotta. Ennek során a Községháza előtti Emlékmű oszlopa és lábazata új gránit burkolatot kapott, rajta pedig tábla emlékezik meg azokról a helyi és nem helyi hősökről, akik a községben támogatták a forradalmat.

A június 14-én átadott Emlékmű méltó hely arra, hogy az itt élők megemlékezzenek az évfordulón és méltó helyre tegyék a szívükben és emlékezetükben 1956-ot.

Meghívó Képviselő-testületi ülésre

Meghívó a Biri Község Önkormányzata Képviselő-testületének soros ülésére.

Az ülés időpontja: 2017. április 6. (csütörtök) 1600 óra

Az ülés helye: Le Til Kúria (Biri, Fő út 94.)

Megemlékezés az 1848–49-es forradalom és szabadságharcról

Mint országszerte mindenhol, így településünkön is megemlékezést tartottunk az 1848-as forradalom és szabadságharcról és annak hős fiairól, akik életüket és szabadságukat sem kímélve szálltak síkra a magyarság jogaiért.

Ezen a napon az 1848-as forradalom kezdetét ünnepeljük. Március 15-e jelképpé vált, nemzetünk szabadságszeretetét, szabadság utáni vágyát fejezi ki. Hagyományosan kicsik és nagyok is aktívan részt vettek az ünnepi műsor bemutatásában. Majd a Millenniumi Parkban elhelyeztük az emlékezés koszorúját és tavaszi csokrait.

 

Nőnapi köszöntés

„Hogy a nő az élet királynője lehessen, nem szabad tűrnünk, hogy az élet közkatonája legyen.”

Biri Önkormányzat és a Dankó Pista Egységes Óvoda-Bölcsőde, Általános Iskola, Középiskola, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola férfi dolgozói március 8-án Nőnap alkalmából megemlékeztek településünk asszonyairól, lányairól.

Mindenki számára ismerős dátum a március 8. Ezen a napon ugyanis sok országban a főszerep a hölgyeké, lányoké, édesanyáké és nagymamáké. A Nemzetközi Nőnap immár majd egy évszázada ösztönzi megemlékezésre a fiúkat és férfiakat. Ilyenkor köszöntik hölgyismerőseiket a férfiak, ki virággal, ki apróbb vagy nagyobb ajándékokkal, esetleg néhány kedves szóval.

Hasonlóan történt ez nálunk is. Az iskola tanulói és dolgozói műsorral kedveskedtek a megjelent lányoknak, asszonyoknak, majd minden megjelent a tavasz hírnökének virágával távozott a nőnapi köszöntőről.

BURSA HUNGARICA 2016.

Önkormányzatunk 2016-ban is pályázatot hirdet tanulmányi ösztöndíj elnyerésére, melynek időtartama két egymást követő tanulmányi félév.

     A pályázati ütemterv szerint a jegyző 2016. október 4-ig írja ki a pályázatot. A részletes pályázati kiírás a Községházán Keményné Barna Angéla ügyintézőnél, valamint Biri Község honlapján lesz megtekinthető (www.biri.hu).

     Az „A” típusú pályázatra azok a biri állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű főiskolai/egyetemi, nappali tagozatos hallgatók pályázhatnak 2016. november 8-ig, akik alapképzésben, mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat.

     A „B” típusú pályázatra azok a biri állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű – a 2016/2017. tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolás, illetve felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert, érettségizett – pályázók jelentkezhetnek, akik a 2017/2018. tanévtől kezdődően felsőoktatási intézményben, nappali tagozaton alapképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni.

A típusú kiírás és B típusú kiírás.

Tájékoztató adatok az Országos népszavazáson leadott szavazatokról

Tájékoztató adatok az Országos épszavazáson leadott szavazatokról (forrás: Nemzeti Választási Iroda)

Összesített adatok Biri településen:

További információ: Nemzeti Választási Iroda weboldalán.

Interjú Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselővel a népszavazásról

Az október 2-i népszavazás kérdése így szól:

„Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Mindannyiunk előtt ismeretes, hogy a Nemzeti Összetartozás Kormánya népszavazást kezdeményezett a kényszerbetelepítés ellen. A referendumra azért van szükség, mert Brüsszel arra akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy kötelező jelleggel, egy előre meghatározott kvóta alapján ossza szét az Európai Unióba érkező bevándorlókat.  Ez azt jelentené, hogy a jövőben Brüsszelben  döntenék el - egy képlet alapján, -  hogy hány bevándorlót telepítsenek be Magyarországra, a mi megkérdezésünk nélkül.