Tisztelt Birisiek!
 
Tisztelt Érdeklődők és építkezők!
 
Ezt a tervezetet szeptember 13-án fogja tárgyalni a Képviselő-testület, várjuk véleményüket személyesen vagy elektronikusan a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.
 

BIRI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK  11/2017. (XI.25.) önkormányzati rendelete Biri Község településképének védelméről.

Letöltéshez kérem kattintson!

Tisztelt Birisiek!

Tisztelt Érdeklődők és építkezők!

A TELEPÜLÉSKÉPI ARCULATI KÉZIKÖNYV letöltésért kérem kattintson!

Biri község Településképi Arculati kézikönyve

A néhány éve meghirdetett új Nemzeti Építészeti Politika megalkotói számos ponton tűztek ki új célokat, várhatóan egész életünket befolyásoló feladatokat, melyek egyike a minden magyar településen elkészítendő Településképi Arculati Kézikönyv.

A Település számára elkészítetett Arculati Kézikönyv elsődleges célja, hogy a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény alapján a településkép tervszerű, esztétikus létrejöttét, szakmailag támogassa, elősegítse.

A kézikönyv készítése során a település lakossága, a helyi közösségek végig gondolhatták azt, hogy milyen környezetben szeretnének élni, hogyan őrizzék meg és fejlesszék a település építészeti arculatát, kultúráját. Ennek során az is fel lett tárva, hogy az épített környezetünk egyes elemei, épületei közül mit tekinthetünk a helyi identitás szempontjából örökségnek.

A kézikönyvben meghatározására kerültek a településképi jellemzők, a településképi egymástól jól elkülönülő településrészek és azok arculati jellemzői, a településkép minőségi formálására vonatkozó javaslatok, valamint a településképhez illeszkedő építészeti elemek, melyek egyúttal irányt is mutatnak az építkezni szándékozóknak.

Ezen az úton juthatunk el a múltból táplálkozó, a jelenben gondolkodó és a jövőt is megalapozó tudatosságig, melynek a jelen a kézikönyv hasznos segítője kíván lenni. Mindezt az épület és környezete, az utcakép, az utcák terek, az erdészeti, mezőgazdasági, természetvédelmi területek számbavételével biztosítja.

5/2006. (VI.15.) önkormányzati rendelete a település igazgatási területére vonatkozó Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról
 

Biri Község településrendezési terve

Biri Község Önkormányzatának képviselő-testülete eleget kíván tenni a Településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (a továbbiakban: törvény) azon előírásának, hogy legkésőbb 2017. október 1. napjáig megal-kotja a településkép védelmi rendeletét.

 

Ennek megfelelően a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfej-lesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes telepü-lésrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Kormányrende-let tartalmi követelményeivel összhangban a teljes közigazgatási területre vonatkozó településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet megalkotását kezdi meg.