A törvény célja, hogy a helyi közösségek gondolják végig azt, hogy milyen települési környezetben szeretnének élni, hogyan őrizzék meg építészeti és természeti értékeiket, kultúrájukat és hogyan fejlesszék azokat.

 

Ezzel összhangban a településképi arculati kézikönyv feladata, hogy meg-határozza Biri község (településképi, építészeti stb.) jellemzőit, eltérő karakterű településrészeit és értékeit, a településkép minőségi formálására vonatkozó javaslatokat, valamint a településképhez illeszkedő építészeti elemeket fogalmazzon meg szöveges és képi formában. A településképi arculati kézikönyv készítése előfeltétele a településképi rendeletnek, mely megalko-tása a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény előírása szerinti új feladat az önkormányzatok részére.

 

Az Önkormányzat különös hangsúlyt fektet a kézikönyv és településképi rendelet társadalmi egyeztetésére, ezért a helyi polgárok aktív részvételére számít. Ennek előfeltételeként megalkotta a partnerségi egyeztetés helyi szabályait.

 

A partnereket Biri Község Önkormányzata Képviselő-testületének a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 5/2017. (IV.10.) önkormányzati rendelet (továb-biakban: Partnerségi szabályzat) szerint állapítja meg, egyúttal lehetőséget ad számukra a véleményezésre.

 

A helyi rendelet értelmében a településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet megalkotásában résztvevő partnerek a következők:

a)a település teljes lakossága,

b)a településen működő érdekképviseleti szervezetek,

c)a településen működő civil szervezetek,

d)a településen bejelentett székhelyű és településen székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek,

e)a településen működő vallási közösségek.

 

A Partnerek a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítéséhez kapcsolódó javaslatot, észrevételt, véleményt tehetnek, melyet a polgármester részére címezve a Geszterédi Közös Önkormányzati Hivatal Biri Kirendeltségére (4235 Biri, Kossuth út 4.) szükséges eljuttatni:

-         személyesen a Kirendeltség titkárságára,

-         postai úton a 4235 Biri, Kossuth út 4. címre, valamint

-         elektronikus levélben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.

 

A szóbeli tájékoztatás érdekében lakossági fórum kerül megrendezésre, melynek időpontját és a véleményezés lehetőségeit külön felhívás tartalmazza.

 

A településképi arculati kézikönyv készítéséhez és a településképi rendelet megalkotásához kapcsolódó javaslatok, észrevételek, vélemények benyújtá-sára ezen közzététel megjelenésétől számított 21 napon belül – 2017. április 3-24. között – van lehetőség.

 

A hirdetmény megtekinthető:

- az Önkormányzat hirdetőtábláján és a közterületi hirdető felületeken,

- az Önkormányzat hivatalos honlapján: www.biri.hu  

Ugyanitt megismerhető a partnerségi rendelet teljes szövege is.

Kelt:Biri, 2017. április 3.

Almási Katalin

polgármester